
Ce trebuie sa faci la o inmormantare si ce nu?
Moartea este de sute de ani un subiect greu de inteles si cuprinde numeroase traditii, mituri si interpretari care sunt transmise din generatie in generatie. Unele practici stravechi sunt inca practicate, desi sunt considerate pagane, iar romanii cred in multe superstitii legate de acest obicei al inmormantarii.
Superstitii si obiceiuri pagane de evitat
De multe ori cei care isi prezinta ultimele ganduri decedatului lasa in interiorul sicriului sume de bani ca ajutor de inmormantare pentru familie, lucru total nepotrivit. Este recomandat ca aceste sume sa fie oferite direct familiei sau puse intr-un loc special amenajat in acest sens. Conform unui alt ritual stravechi, din momentul decesului si pana dupa slujba de inmormantare, se acoperă oglinzile din casa. Aceasta superstitie are la origine teama ca sufletul celui decedat sa nu ramană in casa in care a murit.
Un alt obicei ciudat este chemarea unei fanfare la inmormantare. Aceasta traditie pagana a fost total interzisa de catre Biserica Ortodoxa Romana prin hotararea Sfantului Sinod, intrucât singurele cantari potrivite in aceasta situație sunt rugăciunile catre Dumnezeu si nu romante sau piese populare.
O alta intelegere gresita se refera la traseul parcurs de la casa decedatului la biserica si de acolo la cimitir. Toti stiu ca cel decedat se duce "pe drumul fara intoarcere" (adica mortul nu se mai intoarce acasa), insa multi interpreteaza acest lucru ca nu trebuie sub niciun chip sa te intorci cu mortul pe acelasi drum. Pe alocuri se mai intalneste superstitia ca nu este bine sa se faca inmormantari in zilele de luni, pentru ca "e inceputul saptamanii si ar muri toti din casa". Afirmatia este falsa - inmormantarile se pot face in orice zi a saptamanii, in urma discutiei cu preotul.
Exista si superstitia conform careia, pentru a nu suferi un deces in familie, nu trebuie sa iesi niciodata din biserica inaintea sicriului. De asemenea, femeile decedate nu trebuie imbracate in culoarea neagra, deoarece acestea vor bantui casa. Daca o pisica trece pe sub sicriu se spune ca decedatul va deveni strigoi. Mortul trebuie sa poarte neaparat o pereche de pantofi noi, in timp ce toti cei care participa la inmormantare nu au voie sa faca acest lucru. Daca mortul este scos din casa cu capul inainte, familia va avea ghinion. Totusi, se spune ca pentru a avea noroc in viata trebuie sa atingi mortul.
Ce este bine sa faci la ceremonia de inmormantare?
Un obicei respectat este acela de a purta pe haina o panglica mica de culoare neagra, numita doliu, purtat de obicei timp de 40 de zile. Barbatii nu se barbieresc timp de 40 de zile, iar femeile, in semn de jale, isi lasa parul despletit pana la inmormantare.
Salutul traditional este inlocuit cu expresia "Dumnezeu sa-l/s-o ierte", cuvinte ce se rostesc pana in ziua inmormantarii.
Hainele tuturor celor prezenti ar trebui sa fie in conformitate cu sobrietatea evenimentului iar culorile vii sa fie pe cat de mult posibil evitate.
Daca ziua respectiva este de post, mancarea trebuie sa fie si ea de post, ca si ingredientele folosite la prepararea colivei.
In timpul slujbei inceteaza orice alta activitate, iar cei prezenti pastreaza linistea si o atitudine serioasa, rugandu-se impreuna cu preotul pentru sufletul celui raposat. Nu se vorbeste, nu se fac gesturi, nu se rade. Fiind un moment de rugaciune, aceasta trebuie tratat cu seriozitate
Coliva, vinul si colacul se vor aduce la biserica, unde raman pe parcursul slujbei inmormantarii. In coliva si colac se pun lumanari, care vor arde pe tot timpul slujbei.
Coroanele si bradul raman la usa bisericii.
Barbatii vor intra in locasul sfintei biserici cu capul descoperit.
La capataiul celui decedat se aseaza unul sau doua sfesnice, in care cei prezenti aprind lumanari.
La organizarea convoiului funebru se obisnuieste ca, langa cruce, cineva sa poarte fotografia indoliata a celui decedat sau o icoana.
Florile care au fost puse in sicriu se vor strange si, dupa acoperirea mormantului, vor fi asezate deasupra sa, ele amintind de frumusetea Raiului.